Hur blir Guds rike synligt?

Hur blir Guds rike synligt?

När lärjungarna ställde frågan om när Guds rike skulle upprättas svarade Jesus: ”Det är inte er sak att veta vilka tider eller stunder som Fadern i sin makt har bestämt” (Apostlagärningarna 1:7). Sedan fortsatte han: ”Men när den helige Ande kommer över er, ska ni få kraft och bli mina vittnen…” (vers 8).

Guds plan går alltid i fullbordan. Men hur tänker vi? Vad ser vi fram emot? Och vad är visionen? Gud har lett sitt folk genom alla tider. Han utvalde Israels barn i Gamla Testamentet och gav dem det land han lovat. Och Gud har ”utvalt oss i honom (Kristus) före världens skapelse”, står det i Efesierbrevet 1:4. I 1 Petrus brev 2:9 läser vi: ”Men ni är ett utvalt släkte, ett kungligt prästerskap, ett heligt folk, ett Guds eget folk…” Vad var avsikten med denna kallelse? ”… för att förkunna hans härliga gärningar.”

När fariséerna frågade Jesus när Guds rike skulle komma, svarade han: ”Guds rike kommer inte så att man kan se det med ögonen. Ingen ska kunna säga: Se, här är det, eller: Där är det. Nej, Guds rike är mitt ibland er” (Lukas evangelium 17:20-21). Till Pilatus sa Jesus: ”Mitt rike är inte av den här världen” (Johannes evangelium 18:36)

Förstår vi vad det här betyder? Inser vi vad som är vår kallelse? Guds rike är inte något vi kan upprätta. Det handlar inte om något som är stort i världens ögon. Det görs inte synligt genom politiska förändringar. Det är Guds verk i varje enskild person. Vi är uttagna ur världen och insatta i Guds rike. Vi är ”medborgare tillsammans med de heliga och tillhör Guds familj” (Efesierbrevet 2:19).

Den mänskliga tanken är att ha något att visa upp. Men Guds rike blir inte synligt på det sättet. Det blir synligt när den helige Ande verkar i oss och vi får kraft att vara vittnen för Jesus och människor omvänder sig ”från mörker till ljus och från Satans makt till Gud, så att de får syndernas förlåtelse”, som vi läser i Apostlagärningarna 26:18. För ”världen och dess begär förgår, men den som gör Guds vilja består för evigt” (1 Johannesbrevet 2:17). Det är detta eviga rike vi förkunnar.

G.N.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *