Gud vill ha ett heligt folk

Gud vill ha ett heligt folk

Vi utsätts ständigt för olika sorters påverkan utifrån. Därför är det lätt att tro att många av de värderingar som nu gäller i samhället är något normalt. Det är en sorts indoktrinering som ägt rum och som pågår. Det finns dock ingen anledning för den som tror på Gud att ge vika för den. Den kristna tron är inte anpassningsbar och det finns inget behov för en kristen att anpassa sig till livsstil och värderingar som kommer ur hedendom och gudlöshet. Utan Gud lever man i misär, vare sig denna har traditionella former eller den har någon förfinad utstyrsel. Tron lyfter människan från hopplöshet, meningslöshet och förnedring, i vilka former de än visar sig.

Men när påverkan utifrån infiltrerat kristenheten blir den mer förförisk med sina religiösa inslag. Här behövs vaksamhet. Och kanske bönen om väckelse då får en ytterligare dimension.

Orsaken till att Guds folk i Gamla Testamentet ville vara ”som alla andra” var att man hade övergett Herren, 1 Samuelsboken 8:7. Också nu verkar lusten att vara så likt omgivningen som möjligt vara stor. Man har en överdriven tro på att om man bara visar att man i stort sett är som alla andra, så ska den kristna tron blir mer attraktiv. Därför ser vi i det kristna utbudet former med ambitionen att presentera evangelium som vore det vilket evenemang som helst. På det sättet dras budskapet ned i former som i stället för att framhäva dess innehåll skymmer det och i stället sker fokuseringen på hur det presenteras och av vilka. Det blir en egendomlig blandning.

Vi ska vara medvetna om att Gud är helig och att det är andliga verkligheter det handlar om. I den världen är det inte människors prestationer och metoder som gäller.

Men vi ska också komma ihåg att aldrig så rätta värderingar kan forma en hård yta och bygga upp egenrättfärdigheten och ge en obefogad självsäkerhet, om de inte kommer ur ett förvandlat hjärta. Jesus talade om farisén och tullindrivaren som kom till templet för att be. Farisén tackade Gud för att han inte var som andra och levde i olika synder medan den andre inte ens vågade lyfta blicken mot himlen bad: ”Gud, förlåt en syndare som mig”. Jesus sa om honom att ”han gick hem rättfärdig, inte den andre” (Lukas ev. 18:14).

Vad det handlar om är att göra Guds vilja och om att vara kanaler för honom så att han får verka. Då bryts otrons fästen ned och Guds kraft verkar frihet och förvandling.

Gud vill ha ett heligt folk, inte ett som vill vara som alla andra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *